Selecteer een pagina

Helder

HELDER is Jeroen Blok.

“Charles Darwin zei ooit: het zijn niet de sterkste of meest intelligente die overleven, maar diegenen die zich het best kunnen aanpassen aan verandering. Verandering is echter geen doel op zich, maar een constante waar we dagelijks mee dealen. In onze samenleving, in het werk en in het eigen leven zelf. De vraag hoe we effectiever kunnen veranderen en daardoor ontwikkeling kunnen versnellen, vind ik relevant. Daarbij kijk ik vanuit een bedrijfskundig, organisatiekundig, gedragskundig en systemisch perspectief.

Als afgestudeerd kwaliteitskundige was ik aan het begin van mijn carrière vooral bezig met die eerste twee perspectieven. Mijn werk focuste zich met name op het verbeteren van dienstverlening, producten en bedrijfsvoering. In die periode heb ik geleerd hoe een zinvolle koers, een heldere strategie, slimme processen en een prettige samenwerking, leidt tot inspiratie, energie, succes en resultaat. Mijn motto was in die tijd: ‘als je wil kan alles’. Een rationele benadering van de werkelijkheid, als ik er nu op terugkijk.

Het kantelpunt was mijn scheiding en de dood van mijn moeder. In een korte periode, heb ik de keerzijde van verandering ervaren. Ik had even niets meer te willen. Het heeft me geïnspireerd op te zoek te gaan naar de vraag waarom ik zoveel moeite had met veranderen. Bij Phoenix heb ik een ‘deep dive’ gemaakt naar mijn eigen gedragspatronen en familiesysteem. Naast meer mededogen voor mijn eigen moeites, heeft het me veel inzicht gegeven in de irrationele kant van veranderen en de oorsprong achter persoonlijke en interpersoonlijke dynamieken. 

In mijn huidige opdrachten combineer ik de verschillende perspectieven. Ik breng de buiten- en binnenwereld met elkaar in verbinding, waardoor versnelling kan ontstaan vanuit intrinsieke motivatie. Transitie en ontwikkeling begint dan ook met bewustwording en stilstaan bij de bedoeling. Om van daaruit samen te onderzoeken hoe verder, met alles wat daarbij hoort. Dat is in de kern wat ik heb te doen en waar ik graag aan wil bijdragen.”

Jeroen Blok

 

Over Jeroen

Na zijn opleiding startte Jeroen bij Woningcorporatie Woonbron. 10 jaar later, maakt hij de overstap naar adviesbureau Pentascope. In 2010 heeft hij HELDER opgericht. In de afgelopen jaren werkte Jeroen voor tal van organisaties in zowel profit als non-profit. Klanten zien in hem een all-round veranderkundige, een uitstekend communicator en een waarmaker met een gezonde dosis humor en mededogen. Kortom; een mensen-mens en voor zijn opdrachtgevers een ‘safe pare of hands’. Als je Jeroen zou moeten omschrijven in een aantal woorden, dan kom je op resultaatgericht, analytisch scherp en organiserend. Hij is gedreven de wereld om ons heen samen beter te maken. Hij daagt uit tot leren en verbinden door reflectie, introspectie en te experimenteren. Hij kan complexe zaken concreet vertalen en breed in de organisatie overdragen. Daardoor komen mensen in beweging. Naast co-ouder en partner, is Jeroen een gepassioneerd zeezeiler. Als de agenda het toelaat, zwerft hij over de zeeën om nieuwe kusten te verkennen.

 

Samenwerking

Sinds 2020 is Jeroen als associate aangesloten bij Facilitation Profs. Fprofs is een adviesbureau voor management alignment en change, gevestigd in Maarsbergen. 

Samen met Esther Schuurmans organiseert Jeroen ‘Lean Bootcamps’. Actiegericht leren werken met Lean-management d.m.v. gaming, bedoeld voor organisaties die serieus met Lean Management aan de slag willen. Kijk hier voor meer informatie.

Daarnaast kan Jeroen putten uit een netwerk met professionals die werken vanuit eenzelfde visie en ingezet kunnen worden als dat qua capaciteit of specifiek specialisme gewenst of nodig is.